Έργο αγάπης. Έργο έμπνευσης & δημιουργίας. Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!

Έργο αγάπης. Έργο έμπνευσης & δημιουργίας. Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης.  Έργο ζωής!
Εργοθεραπεία | Λογοθεραπεία | Αχαρνές | Συμβουλευτική Γονέων | Ψυχολογική Στήριξη | Ειδική Αγωγή | Αχαρναί | Μενίδι

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑΤα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και ωριμάζουν μέσω του παιχνιδιού. Γνωρίζουν τον εαυτό τους και αναπτύσσουν σχέσεις. Μαθαίνουν να επικοινωνούν, αντιλαμβάνονται τους ρόλους, τις ευθύνες και αποκτούν άποψη. Καθρεφτίζουν από τον τρόπο που παίζουν, το πως θα αντιμετωπίσουν τους άλλους, όταν μεγαλώσουν. Δηλαδή, αναπτύσσεται η προσωπικότητα τους καθώς παίζουν και ενισχύεται η δημιουργικότητά τους.

Το παιχνίδι τα βοηθά στην ικανότητα συγκέντρωσης, στη δημιουργικότητα, ενισχύει τον αυθορμητισμό τους. 045644-grunge-brushed-metal-pewter-icon-sports-hobbies-target1-sc44smallΤα βοηθάει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν προβλήματα. Βοηθάει και εμάς τους γονείς, να μάθουμε το παιδί μας παρατηρώντας το. Μας βοηθάει να μάθουμε και τον εαυτό μας παρατηρώντας την αντίδραση μας στα παιχνίδια του.
Τα παιχνίδια είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγαλώματος των παιδιών.


Παιχνίδια για μωρά από 0 - 2 μηνών: μαλακά παιχνίδια, λαστιχένια παπάκια, μαλακά σφουγγάρια, χρωματιστές μπουγελόφατσες, κρεμαστά αντικείμενα για την κούνια του μωρού, μουσική με τραγούδια, νανουρίσματα, παραμύθια κλπ, κουδουνίστρες, κρίκοι οδοντοφυΐας, μαλακά κουκλάκια.


Το πρώτο του παιχνίδι μπορεί να είναι το καθημερινό του μπάνιο. Κατά τη διάρκεια του, χρειαζόμαστε μαλακά παιχνίδια, λαστιχένια ή πλαστικά, με έντονα χρώματα και διαφορετικές υφές. π.χ. λαστιχένια παπάκια, χρωματιστές μπουγελόφατσες και μαλακά σφουγγάρια για να το πιτσιλάμε, να γελάμε και να χαλαρώνουμε. Μπορούμε να του μιλάμε, να του παίζουμε κουκλοθέατρο και να το χαϊδεύουμε. Αντιλαμβάνεται έτσι την αίσθηση της αφής και διεγείρουμε την όραση και την ακοή.
Τα κρεμαστά αντικείμενα πάνω από την κούνια του μωρού, το μαθαίνουν να παρακολουθεί την κίνηση τους (κυκλική ή δεξιά - αριστερά) και αναπτύσσουν την εστίαση των ματιών. Καθώς μεγαλώνει, συντονίζει τα χέρια με τα μάτια στην προσπάθεια του να το πιάσει.
Οι ήχοι που περιλαμβάνονται στην μουσική, στα παραμύθια, στα αγαπημένα μας τραγούδια που του τραγουδάμε. Το μωρό χαλαρώνει, μαθαίνει καινούριους ήχους και αντιλαμβάνεται νέα ερεθίσματα.
Οι κουδουνίστρες διεγείρουν την ακοή και συντονίζουν τα μάτια με τα χέρια. Σε περιπτώσεις που το μωρό είναι εκνευρισμένο, μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή και να το ηρεμίσουμε.Για τα νεογέννητα προτιμούνται οι υφασμάτινες κουδουνίστρες και για για τα λίγο μεγαλύτερα μωρά, οι κουδουνίστρες με διαφορετικές υφές, όπως με κρίκους οδοντοφυίας, με μαλακά πλαστικά παιχνίδια και διάφορα υφάσματα χρωματιστά.
Κουκλάκια μαλακά. Συντροφεύουν το μωρό απο νεογέννητο έως την προεφηβεία. Στο ξεκίνημα του, το μωρό δεν μπορεί να τα αντιληφθεί και να παίξει, αλλά καθώς περνάει ο καιρός τα αναζητά και ανακουφίζεται μέσα απο αυτά. Μπορούμε να μάθουμε στο μωρό μας πως να ασχολείτε με το κουκλάκι του, παίζοντας εμείς με αυτό. Μιλώντας στο κουκλάκι, θα μάθει και σαν παιδί να του μιλάει και να το κάνει παρέα, να το συντροφεύει.
Προϊόντα οδοντοφυΐας, που το ανακουφίζουν και εξασκούν τα ούλα του.

Παιχνίδια για μωρά από 2 - 6 μηνών: μαλακές μπάλες, υφασμάτινοι κύβοι, γυμναστήριο για μωρά.

Μαλακές μπάλες για τον συντονισμό των μικρών μυών και της ανάπτυξης της λαβής καθώς το μωρό πετάει τη μπάλα και την ξαναπιάνει.
Υφασμάτινοι κύβοι για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα μεγέθη και τις διαστάσεις καθώς ξεκινά να τα στήνει το ένα πάνω στο άλλο.
Γυμναστήριο για μωρά. Τους αρέσει πολύ και μπορούν να καθήσουν αρκετή ώρα ξαπλωμένα ανάσκελα προσπαθώντας να πιάσουν τα πολύχρωμα αντικείμενα που κρέμονται.

Παιχνίδια για μωρά από 6 - 12 μηνών: κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο, αυτοκινητάκια, τρενάκια, αεροπλανάκια, κουζινικά, διάφανες μπάλες με αντικείμενα στο εσωτερικό τους


Κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο. Εξασκεί το συντονισμό των ματιών με τα χέρια.
Αυτοκινητάκια, τρενάκια, αεροπλανάκια και οτιδήποτε μπορεί να συρθεί στο πάτωμα. Διασκεδάζει πολύ το παιδί στην προσπάθεια του να μιμηθεί τη μαμά που κάνει "τσαφ-τσουφ" και νιώθει υπερήφανο που κατάφερε να σύρει το τρένο.
Τα κουζινικά μας. Είναι δημιουργικό παιχνίδι και αρέσει στα μωρά να δημιουργούν ήχους και να μας αντιγράφουν. ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα απο αυτά και ως δια μαγείας ηρεμεί το μωρό όταν είναι εκνευρισμένο.
Διάφανες μπάλες που περιέχουν ένα αντικείμενο μέσα. Διασκεδάζει το μωρό καθώς σπρώχνει τη διάφανη μπάλα και παρατηρεί το παπάκι μέσα της που στριφογυρίζει.

Παιχνίδια για προνήπια από 1 - 3 χρονών

Πάζλ
Τουβλάκια
Μαλακά ζωάκια
Κουβαδάκια με φτυαράκια
Ίπποι
Σετ εργαλείων
Παιχνίδια μπάνιου
Μπογιές και χαρτιά
Κύβοι
Μπάλες
Βιβλία

Παιχνίδια για νήπια από 3 - 5 χρονών 

Πάζλ
Παιχνίδια κατασκευών
Βιβλία
Τρίκυκλα ποδηλατάκια
Σκηνικά και φιγούρες
Καλλιτεχνικά
Μπάλες
Οχήματα
Μουσικά όργανα
Μουσική
Οικιακός εξοπλισμός
Κύβοι
Τουβλάκια
Ινδιάνικη σκηνή
Επιτραπέζια παιχνίδια
Καλειδοσκόπια
Μπόουλιν
Κούκλες και ρούχα που αλλάζει
Μεταμφιέσεις
Πίνακας και κιμωλίες
Σετ εργαλείων
Σκοινάκι
Τραμπολίνο
Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Παιχνίδια για παιδιά από 5 - 8 χρονών

Επίσκεψη στο πλανητάριο, ενυδρείο, εθνικό πάρκο, αγρόκτημα, μουσείο
Ιστορίες και παραμύθια
Δραστηριότητες με μουσική, χορό, καλλιτεχνικά
Πειράματα, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία
Περίπατοι
Σύνθετες κατασκευές (π.χ. δενδρόσπιτο)
Κηπουρική και φροντίδα κήπου
Ηλεκτρονικά παιχνίδια και μη
Μουσικά όργανα
Ποδήλατα
Προγράμματα computer
Παιχνίδια κατασκευών
Σκοινάκι
Χαρταετοί
Μαριονέτες
Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

πηγή: www.babytips.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Έργο Αγάπης Copyright © 2016 Design by Ζαχαρίας για το Έργο Αγάπης