Έργο αγάπης. Έργο έμπνευσης & δημιουργίας. Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!

Έργο αγάπης. Έργο έμπνευσης & δημιουργίας. Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης.  Έργο ζωής!
Εργοθεραπεία | Λογοθεραπεία | Αχαρνές | Συμβουλευτική Γονέων | Ψυχολογική Στήριξη | Ειδική Αγωγή | Αχαρναί | Μενίδι

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Πρώτη μέρα στο σχολείο!Μερικά tips για επιτυχή προσαρμογή!

Στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα πάντα είναι καινούργια για τα παιδιά. Οι γονείς είναι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν με την υποστήριξη και την κατανόηση που χρειάζεται να έχουν. Η ενσωμάτωση του παιδιού στο σχολείο πρέπει να γίνει σταδιακά, δηλαδή βήμα προς βήμα, χωρίς βιασύνη ή πίεση. Είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε τους χρόνους και τις απαιτήσεις του κάθε παιδιού. Αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει το παιδάκι σας στο σχολείο, καλό θα  ήταν να διαβάσετε κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί κατά τις πρώτες μέρες προσαρμογής του στα νέα δεδομένα.

1. Την πρώτη μέρα, αφήστε το παιδί σας μόνο για λίγες ώρες στο νηπιαγωγείο και σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο.
2. Πάρτε μαζί σας ένα αντικείμενο προσκόλλησης.Το αντικείμενο ή το παιχνίδι αυτό βοηθάει το παιδί να μειώσει το άγχος που μπορεί να του δημιουργούν οι πρώτες μέρες σε ένα νέο περιβάλλον.
3. Γρήγοροι αποχαιρετισμοί. Αποφύγετε τις συγκινήσεις και τους έντονους χαιρετισμούς. Το παιδί σας θα πρέπει να νιώθει την ασφάλεια ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θα επιστρέψει να το πάρει όπως το έχει ενημερώσει νωρίτερα.
4. Κίνητρα και ενθάρρυνση. Συμφωνείστε σε έναν θετικό ενισχυτή, πχ ένα φαγώσιμο που να του αρέσει ή κάποιο καινούργιο παιχνίδι, στο τέλος της 1ης σχολικής ημέρας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες του από το σχολείο. Αυτό δείχνει τη χαρά και τον ενθουσιασμό για την πρόοδό του.
 5.  Άμεση επαφή με το δάσκαλο/α. Κάθε φορά που κρίνετε αναγκαίο μιλήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα για τις ανησυχίες σας, ή τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στο παιδί.
6.  Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του σχολείου και μπορείτε έτσι να προετοιμάζετε το μικρούλι σας.
7. Χαλαρή ατμόσφαιρα. Για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να ξεκινήσετε την ημέρα σας χωρίς βιασύνη, άγχος ή δυσκολίες κατά την έξοδο από το σπίτι. Ενθαρρύνετε προτού ξεκινήσετε για το σχολείο να έχει πάρει ένα καλό πρωινό. Αν υπάρχουν πεπτικές ή εντερικές δυσκολίες συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας για την διατροφή του πριν και κατά τη διάρκεια του σχολείου.


Μαρινέλη Ανδρονίκη
Εργοθεραπεύτρια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Έργο Αγάπης Copyright © 2016 Design by Ζαχαρίας για το Έργο Αγάπης